Светилища на персийския бог Митра в България

Скални светилища на бог Митра, персийско божество от 3-4 век, се намират край Монтана, Плевен и Стара Загора. Подобно светилище има и в Гърция на 7 км от Златоград, близо до селището Термес. Светилището е  единствено в Родопите и се намир

2011-04-25 17:35:20
Светилища на персийския бог Митра  в България
Скални светилища на бог Митра, персийско божество от 3-4 век, се намират край Монтана, Плевен и Стара Загора.

Подобно светилище има и в Гърция на 7 км от Златоград, близо до селището Термес.
Светилището е  единствено в Родопите и се намира на стотина метра вдясно от пътя Златоград-Ксанти, заобиколено е от скали и обрасло в храсталаци,

В основата му има пещера, която древните са превърнали в светилище. Пред входа е изсечена фигура на Митра, висока 1,2 м.  Бог Митра е сред най-почитаните богове в предхристиянската епоха.

От някогашния храм на бог Митра са останали една скала с барелеф, който очевидно е   бил обект на  вандалски  набези на иманяри пред 7-8 години, както и минерален извор с топла  лечебна вода.

Плевенското светилище на бог Митра пък е край с. Крета и е   копие на това до гръцкия град Термес - с размери 7  на 6 м.  Всички светилища са от 3 и 4 в.,  а по-късно митраизмът се преплита с християнството.

Митра, богът от камък,  според митологията е бил роден в пещера на 25 декември,  също като Исус Христос. Заколването на бика е подвигът, изсечен във фриза върху скалата край Термес и заема централно място. Впоследствие Митра побеждава Слънцето, както и земните сили в образа на Земния бик.

Според легендите, от кръвта на убитото животно произлизат растенията и всички живи същества.   Когато Митра се прицелил с копието  си в скалата, оттам избликнал свещеният извор - аязмото с лековита вода. В други сцени, които са по-малки,  Митра стреля в скалата и от нея извира водата. Има и изображение на посвещаване в митраизма.

Митра е ирански, персийски бог, който има много стар произход в иранската религия в зороастризма, но  преди новата ера е бил второстепенен персонаж. Той става основно божество след създаването на Римската империя.

Край село Термес, което златоградчани наричат Лъджа, има 65 минерални извори. В един от тях, който е наречен Краставия и е с температура 55 градуса, местните хвърляли овцете, за да ги лекуват от заболяване на копитата.

Водата от изворите на Термес лекува болести на стомшно-чревния тракт, ендокринни  и кожни заболявания и помага за   разбиване на камъни в бъбреците. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия