Напоследък набира скорост една нова мания - киберхондрията. Това е склонността на някои хора да си поставят сами диагнози, след като потърсят информация за съответна болест в интернет.

Проблемът се разпространява все повече през последните 10 години и вече е обект на сериозно проучване.  Освен всичко друго, киберхондрикът обикновено си избира най-зловещия вариант от широкия спектър  на различните болести.

Специалисти са направили проучване на 1 милион души по света, които ползват активно информацията, достъпна в мрежата.  Според учените, в интернет има ‘диспропорционално много описания на смъртоносни болести’.  Например, ако се напише ‘главоболие’  на 25 процента от страниците ще бъде споменато, че то е симптом на злокачествено заболяване на главния мозък.  Това заболяване се среща едва при 0,002 % от хората на планетата, но киберхондриците са склонни да повярват, че болестта е много разпространена, след като толкова често се пише за нея.

Статистиката показва, че 8 от всеки 10 сърфиращи поне един път в месеца търсят сведения за своето здраве.  Друга причина за киберхондрията е склонността на хората субективно да преувеличават вероятността от някои събития.

Ако здрав човек под 35 години, например, почувства болки в гърдите, в повечето  случаи проблемът не е в сърцето, но в мрежата е написано толкова много за връзката между болката и сърдечно-съдовите заболявания, че хората забравят за останалите възможности.

Като най-надеждна учените определят медицинската онлайн информация, сертифицирана от швейцарската организация The Нealth on the net Foundation /HON/. 
Автор: Тони