А ти можеш ли да усетиш вкуса на мазното?

Оказа се, че хората имат шести вкус, благодарение на който усещат мазното в храните. Направени били доста експерименти за тестване на вкусовите възприятия. Учените установили, че човек разпознава мазното в една храна, благодарение на неговия хими

2011-04-23 01:11:18
А ти можеш ли да усетиш вкуса на мазното?
Оказа се, че хората имат шести вкус, благодарение на който усещат мазното в храните.

Направени били доста експерименти за тестване на вкусовите възприятия. Учените установили, че човек разпознава мазното в една храна, благодарение на неговия химически състав, отколкото на консистенцията. Хората, които имат силно развит шести вкус, не са любители на мазните ястия и често избягват тяхната консумация, поради което са по-слаби.

В изследването взели участие доброволци, които опитвали най-различни видове мастни киселини, които се откриват в най-редовно консумираните храни. За да бъде прикрита тяхната консистенция в тях било добавено обезмаслено мляко. Всички участници в проучването разпознали безпроблемно вкуса на мазното.

Вкусът на мазното може да се прибави към останалите пет вкуса - за горчиво, за солено, за сладко, за кисело и за богати на протеини храни.

Това откритие може значително да помогне на лекарите, които правят всичко възможно, за да лекуват затлъстели хора. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия