Бавят легализирането на чужди дипломи у нас

Наши студенти се оплакват, че мудни чиновници и дълги процедури спъват легализирането на чуждите дипломи у нас.  За да се легализира диплома, взета от чужд университет, трябвало да се чака около година, както и да се броят поне 500 лева, за

2011-04-19 23:36:17
Бавят легализирането на чужди дипломи у нас
Наши студенти се оплакват, че мудни чиновници и дълги процедури спъват легализирането на чуждите дипломи у нас.  За да се легализира диплома, взета от чужд университет, трябвало да се чака около година, както и да се броят поне 500 лева, за да се  признае специалността.  Имало е и куриозни случаи, когато наши чиновници искали от  българин, да докаже, че Сорбоната е законно висше училище.   

Еврокомисията  вече е в течение на проблема и  е на път да започне наказателна процедура, ако се прецени, че държавата ни  възпрепятства признаването на дипломи, които са издадени от други страни на ЕС.   Много млади хора не могат да започнат работа именно поради забавяне на признаването на дипломите им.

Една от основните пречки е, че повечето западни университети първо издават само сертификати за завършено образование, а дипломата - чак след няколко месеца. У нас пък,  само официалната диплома може да бъде легализирана.  Задължително е, освен това, висшистите завършили  в ЕС да предоставят и учебен план, в който да бъде описан хорариумът на всеки изучаван предмет.

Според МОМН, обаче,  процедурата с легализирането вече  била облекчена и това ставало за 2-3 месеца. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия