История на... бельото

Когато   Адам отхапал  забранения плод - ябълката, която Ева му подала, установил, че тя скрива  истинския забранен плод под смокинов лист. Най-вълнуващо е  съблазняването с уж покрита женска плът от времето на Ева до съв

2011-04-18 23:12:49
История на... бельото
Когато   Адам отхапал  забранения плод - ябълката, която Ева му подала, установил, че тя скрива  истинския забранен плод под смокинов лист. Най-вълнуващо е  съблазняването с уж покрита женска плът от времето на Ева до съвременната изкусителка.  

В началото на показ е мъжкото бельо, под формата на препаска. Препаски носят обаче и жените и то десетилетия.   Египтяните  дори  приемат това ‘бельо’ и като част от култовите ритуали. Твърди се, че Тутанкамон  е положен в гробницата си със 145 препаски. В някои племена в Африка, като бушмените, все още ги носят, дори като единствено облекло

Мозайки от римско време показват жени атлетки с препаски, най-често от мека кожа, около гърдите и ханша.  Парче кожа, привързано около гърдите /страфион/,  е древният предшественик на сутиена.  Но той е непознат  дори и  през Средните векове.  Тогава хората от висшите  съсловия носят по-тънка  лека рокля под тоалета.  Дори до 17-ти век  долната риза е лукс, достъпен само за богатите.

По-нататък под дрехите се слага трико, покриващо всичко - от глезените до китките.  По-късно се появява корсетът.  В началото той толкова силно  притиска гръдния кош, че предизвиква деформации на ребрата и някои вътрешни органи.  През 1816 година обаче ,  в Париж, се появява  моделът Divorce corset, който разделя гърдите и не е така притискащ и задушаващ. А в края на 18-ти век се появяват долните ризи, носени  и от двата пола.

Първите панталони са толкова тесни, че мъжките атрибути трябвало да бъдат скривани от горната дреха. Когато обаче, тя започва да се скъсява, промени станали и в запазеното тогава само за мъжете бельо.  Към него се добавя част, която покрива ‘честта им’.  Тя може да се маха, за да може да позволява нормално уриниране.  Следват години, когато боксерът и долният гащеризон са единственото мъжко бельо.

През 1934 година обаче, се появява слипът Jockeyo Brief.  Този нов артикул  е много дързък, дори скандален.

Развитието на текстилната индустрия дава тласък  и на новостите  за дамите. През 1913 година в Ню Йорк, Мери Фелпс Джейкъб свързва две носни кърпички с панделка и така лансира първия  модерен сутиен.  Създателят  на днешния модел обаче,  е Пол Поаре. Появяват се и жартиерите, които и до днес са синоним на секси облекло.

През 30-те години на миналия век  е изобретен латекса, който е вложен в много материи, от които се правят сутиени, прилепващи към формите.

През 50-те и 60-те години   се появяват изкуствената коприна, найлонът и полиестерът,  а  бельото става по-цветно и весело. Франция пък  шокира с бикини и боксери.

А когато идва сексуалната революция, настъпват и много по-провокативните и скандални предложения. Докато не се стигне до секси върха на 90-те години - триумфа на бразилската прашка. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия