Матурите - какво ни очаква тази година?

Наближават матурите.  Тази година, обаче,  те ще се пазят  като при акция на баретите. Всичко  свързано със зрелостните изпити ще носи гриф ‘строго секретно’. Тази година за първи път  МОМН  обяви за &

2011-04-18 15:55:59
Матурите - какво ни очаква тази година?
Наближават матурите.  Тази година, обаче,  те ще се пазят  като при акция на баретите.
Всичко  свързано със зрелостните изпити ще носи гриф ‘строго секретно’.

Тази година за първи път  МОМН  обяви за ’ведомствена тайна’ дори черновите на зрелостниците, дисковете с текстовете по чужди езици, както и брайловите варианти на тестовете.

Нека си припомним, че миналата година именно при брайлирането изтече информация за темата  на изпита. По тази причина, тази година министър Игнатов е наредил да се обяви абсолютно всичко, касаещо матурите, за секретно.

Не само учители, но и служители , чийто деца са абитуриенти, няма да имат   нищо общо с процедурите  около изпитите.  Всички, които ще се занимават с това, още отсега попълват декларации, че нямат връзки със зрелостници.

Същата процедура ще има и при учителите-квестори на седмокласниците.  Тази година, за първи път, специално внимание се обръща на черновите.  Квесторите ще отчитат под бройка
всеки лист , който е даден на децата, независимо дали на него е писана чернова или оригинал.

Всичко касаещо изпитите ще бъде пазено 3 месеца, за да може да се направи проверка, дори и при закъсняло съмнение за преписване.

Материалите за матурите  пък ще се съхраняват  в запечатани пликове в каса с 24-часова охрана. Темите и тестовете  за всички зрелостни изпити, с изключение на български език, ще се съставят  не по-рано от три дни преди изпита, за да няма време да изтече информация.
Тестът по български език пък ще  се приготви чрез компютър рано сутринта в деня на самия изпит.

Тази година той няма да се разпраща по електронната поща до училищата. МОМН е взело друго решение - всичко ще бъде засекретено и качено на сайта на министерството.
В 8 часа  сутринта на имейлите на гимназиите ще бъде разпрaтена само  паролата, с която директорите да отворят текста.

След това ще започне разпечатването му, което трябва да стане за 30 минути, преди изпитът да стартира официално.

Последната част от матурата, която е тема за писмена работа, ще бъде теглена за първи път тази година сред 30 други теми. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия