Днес е Цветница!

Цветница е един от най-големите християнски празници.  В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина. След Цветница започва Страстната седмица - дните на Христови

2011-04-17 12:33:08
Днес е Цветница!
Цветница е един от най-големите християнски празници.  В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина.

След Цветница започва Страстната седмица - дните на Христовите страдания преди Възкресението.

Празникът е подвижен и се чества, както в православната, така и в католическата и протестантската църква, една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

На този ден християнската църква празнува  влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Христос пристига в града,   яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и  маслинови клонки.  Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахват палмови клонки и хвърлят цветя пред нозете му. Всички пеят ‘Осанна!”.

Шествието продължава и от Елеонското възвишение до храма. Христос гони оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършва множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в  църквата се отслужва  молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си  за здраве.   Портите се окичват с
върбови клонки и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.  

В този ден,  който е през периода на постите, се разрешава риба. Имен ден празнуват всички, които носят имена,  произлизащи от названия на растения.

Всички знаем, че на Цветница празнуват всички, които са кръстени на растения. Въпреки това, често пропускаме  някой познат, защото  не знаем, че  името му е заимствано от цвете. За да не стават грешки, ето пълния списъка на тези имена:

Биляна, Беляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса, Гергин/а, Гроздан/а, Далия, Дафина, Делия, Дилян/а, Делян/а, Динка, Детелин/а, Елица, Ела, Евелина, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл/а, Ива, Иглика, Калина, Калин , Карамфил/а, Китка, Камелия, Кестен, Кала, Латинка, Лили, Лила,  Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Лимонка, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен/а, Незабравка, Нана, Петуния, Паулина, Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица, Смилян/а, Сияна, Теменуга, Трендафил/ка, Фидан/ка,
Цвета, Цветан/а, Цветанка,  Цветелина, Цветомир, Цветослав, Цвятко, Цветин,  Череша, Явор/а, Ягода,  Ясен, Ясмина.


Честито на всички именници! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия