Шотландски учени 'отгледаха' бъбреци

Шотландски учени са отгледали бъбреци в лаборатория. Специалистите от Единбургския университет са създали бъбреците от стволови клетки от човешка амниотична течност и животински зародиши. Изкуствено създадените бъбреци са с размери половин са

2011-04-14 23:41:44
Шотландски учени 'отгледаха' бъбреци
Шотландски учени са отгледали бъбреци в лаборатория. Специалистите от Единбургския университет са създали бъбреците от стволови клетки от човешка амниотична течност и животински зародиши.

Изкуствено създадените бъбреци са с размери половин сантиметър - колкото на неродено бебе. Експертите се надяват, че  ако бъбреците се трансплантират на хора, те ще пораснат до нормални размери.

Така ще се реши един много сериозен проблем - вместо да се чака за донорски органи, ще може да се събира амниотична течност при раждането, да се съхранява и  да се използва, ако в един момент  даден човек развие бъбречна недостатъчност и се нуждае от трансплантация.

При използване на собствени клетки ще се избегне  и проблема с отхвърлянето на органите, който съществува при  трансплантацията   на органи от друг донор. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия