12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

12 април - Световен ден на космонавтиката. На този ден се отбелязва годишнината от полета на руския  космонавт  Юрий Гагарин с кораба "Восток 1" - първият в историята пилотиран от човек космически кораб.  По решение на м

2011-04-12 14:36:32
12 април -  Международен ден на авиацията и космонавтиката
12 април - Световен ден на космонавтиката. На този ден се отбелязва годишнината от полета на руския  космонавт  Юрий Гагарин с кораба "Восток 1" - първият в историята пилотиран от човек космически кораб.  По решение на международната федерация по авиация  12 април е обявен на Международен ден на космонавтиката и се отбелязва  от 1969.

Полетът на космическия кораб ‘Восток 1’  с космонавт на борда стартира на 12 април 1961 година  в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур. ‘Восток’ е първият космически апарат издигнал човек в околоземна орбита.

 Корабът прави една обиколка на Земята и се приземява в 10 часа и 55 минути в района на село Смеловка, Саратовска област. Масата на апарата е 4,73 тона, а дължината (без антените) - 4,4 м, максимален диаметър - 2,43 м, перигей - 181 км, апогей - 327 км, период на обиколка - 89,34 мин.

Първият полет на човек в космоса преминава в автоматичен режим, но е предвидена възможността на всеки негов етап космонавтът да използва ръчно управление на кораба.

След полета на „Восток 1“ Гагарин става най-известният човек на планетата.   Награждават го с ордени, медали, дипломи, избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка.  

България е 18-тата страна в света, която  е изстреляла своя апаратура и провела експерименти в Космоса. Ние сме 6-тата страна в света, която има космонавти и  третата страна в света, която произвежда космически храни. България има повече от 100 прибора, апаратури и системи, изстреляни в Космоса.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

 
Нагоре
Към пълната версия