41 години от изстрелването на 'Аполо 13'

На 11 април 1970 година космическият кораб  “Аполо 13” потегля за мисля към Луната.. Това е една от най-драматичните мисии по програмата “Аполо”,  която  след избухването на резервоар с кислород,  се пре

2011-04-11 15:03:34
41 години от изстрелването на 'Аполо 13'
На 11 април 1970 година космическият кораб  “Аполо 13” потегля за мисля към Луната.. Това е една от най-драматичните мисии по програмата “Аполо”,  която  след избухването на резервоар с кислород,  се превръща в неизбежна катастрофа, но накрая завършва с успешното приземяване на тримата астронавти.

Човечеството със затаен дъх да следи час по час има ли шанс за оцеляването им. Мисията от април 1970 г. в крайна сметка се е оказва "голям успех на способността на хората да се заемат с една почти сигурна катастрофа и да я превърнат в успешно завръщане".   
   
Кислородният резервоар избухва около 48 часа след изстрелването и първоначално капитан Ловел, Хейс и партньорът им Джак Суигърт нямат точна представа колко сериозно е положението им.

"След експлозията преценихме ситуацията и първата ни мисъл бе, че няма да кацнем на Луната, което си беше голямо разочарование. Не осъзнавахме размера на опасността", казва Ловел в  свое  интервю.

Но скоро се разбира колко голяма част от кораба е напълно безполезна и  Ловел се обажда на наземния контрол в Тексас с прочутите днес думи "Хюстън, имаме проблем".

Две-три горивни клетки са повредени. Два резервоара с кислород не работят. Астронавтите губят комуникация. За известно време нямат и компютър.

В продължение на 5 дни екипът на "Аполо 13" и специалистите от мисията на Земята се справят с криза след криза, рязко ограничават храната и водата, отоплението на капсулата и дори използват модула за слизане на Луната като "спасителна лодка" при обратния път.

Цялата тази драма, по която е направен и едноименният холивудски филм, завладява вниманието на нацията.

На 17 април големи тълпи от хора се събират на централната гара в Ню Йорк, за да гледат на екрани успешното приводняване в Тихия океан и посрещането  на астронавтите.

За цялата си 11-годишна кариера като астронавт, капитанът Ловел така и не успява да достигне Луната.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия