Кога да заведете гаджето си да гледате "падащи звезди"?

Всички, които обичат да гледат падащи звезди, ще имат тази възможност от 16 до 26-ти април. Тогава се очаква метеоритният дъжд Лиридите. Ежогодно на земята има метеорни потоци, чиято орбита пресича земната. Този дъжд се казва Лиридите, заради ради

2011-04-08 23:15:32
Кога да заведете гаджето си да гледате
Всички, които обичат да гледат падащи звезди, ще имат тази възможност от 16 до 26-ти април. Тогава се очаква метеоритният дъжд Лиридите.

Ежогодно на земята има метеорни потоци, чиято орбита пресича земната. Този дъжд се казва Лиридите, заради радианта на потока, който се намира в съзвездието Лира и се наблюдава всяка година, като най-много звезди падат на 22 април. Активността не е особено засилена, но падат между 10 и 20 метеора за 60 минути.

През 1892 година е бил по-интензивен, като за един час са паднали 90 лириди. Скоростта на метеорите е 48 километра в час.

Учените свързват началото на потока с кометата C/1861 G1.  Ежегодно през април месец праховите и по-големи частици от кометната опашка навлизат в атмосферата на планетата Земя и изгарят по много красив начин, като произвеждат светлинни линии. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия