5 април 2011 година - 17 години от смъртта на Кърт Кобейн

Кърт Кобейн, вокалът на американската гръндж група ‘Нирвана’,  е роден на  20 февруари 1967 година.  Той  се превръща в един от най-големите известните музиканти  през 90-те години на 20-ти век, въпреки че той

2011-04-05 14:26:38
5 април 2011 година - 17 години от смъртта на Кърт Кобейн
Кърт Кобейн, вокалът на американската гръндж група ‘Нирвана’,  е роден на  20 февруари 1967 година.  Той  се превръща в един от най-големите известните музиканти  през 90-те години на 20-ти век, въпреки че той самият  не е  имал такова желание, пък и не  се е чувствал комфортно  от своята известност.

Кърт е повлиян от музиката на големите рок  групи от 70-те години, както и от  пост-пънка от 80-те. Той обаче  се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 90-те.  Обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20-ти век, Кърт, заедно с ‘Нирвана’, издигат грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение от този период. Но както пънка от средата и края на 1970-те, така и грънджът има кратък живот. За повечето фенове смъртта на вокалиста на ‘Нирвана’ слага края на гръндж-ерата, макар делото на групата да е продължено от други групи като Пърл Джем и Саундгардън. За разлика от повечето рок-звезди, Кърт Кобейн не е типичния пияница и наркоман, а по-скоро затворен в себе си и апатично  настроен към славата изпълнител, което още повече кара хората да го обожават, наричайки го „Бога на рока“.

Кърт  е роден в семейството на сервитьорка и автомобилен техник.  Още на 2-годишна възраст той показва интерес към музиката.  Майка му му подарява барабани с Мики Маус и момчето  се упражнява всеки ден.

Когато е на 9 г., родителите на Кърт се развеждат. Той   приема развода много тежко и намразва родителите си, особено баща си. Казва, че никога след това не се е чувствал отново обичан и сигурен. Характерът му става труден, не общува и се затваря в себе си.
Баща му го кара да се присъедини към отбора по борба. По време на състезание, за да му върне, той нарочно се оставя да го победят и после широко се усмихва на баща си. В тийнейджърските си години,  Кърт постоянно се мести -  живее ту при майка си, ту при баща си, за кратко дори при леля си и баба си.

Кърт Кобейн умира само на 27 години, натъпкан с  наркотици, а причината  е , че не е искал да е известен, страдал е и от депресия.  С ‘Нирвана’  имат 5 албума. Групата съществува от 1987 до 1994. След смъртта на Кърт Кобейн тя се разпада.

Няколко дни преди да сложи край на живота си Кобейн е приет в клиника за наркомани в Лос Анджелис, Калифорния, откъдето обаче бяга на 1 април. Той отива в Сиатъл , но нито един от приятелите му не знае къде точно се намира. На 4 април Кърт Кобейн е обявен за изчезнал и полицията започва да го издирва. На 8 април 1994 г. той е намерен в стая над гаража на дома му в Лейк Вашингтон от Гари Смит, служител от електрическата компания, който  е пристигнал в къщата, за да постави осветление. Когато вижда Кърт, от чието ухо се стича малко кръв. Смит твърди, че не е забелязал следи от нараняване и затова помислил, че Кобейн е заспал. Малко след това обаче той намира бележка, която е обявена за предсмъртното послание на звездата. До тялото на Кобейн е открита и ловджийска пушка. По-късно аутопсията, направена на тялото му, установява, че смъртта на Кърт Кобейн е  и в резултат от “самопричинена огнестрелна рана в главата му”, а датата на смъртта му е 5 април.

Въпреки, че официално е признато, че Кобейн е извършил самоубийство, все още се говори, че може да става въпрос и за убийство. Феновете поставят под съмнение и авторството на предсмъртното писмо, което той ставя като обвиняват съпругата на Кърт -  Къртни Лав.

Ето какво гласи писмото, намерено до тялото на Кърт Кобейн:

“Най-лошото престъпление, за което мога да се сетя е  да слагам маска и да се преструвам, че се забавлявам на 100%. Понякога имам чувството, че имам нужда от един навременен юмрук преди да се кача на сцената.

Направих всичко по силите си  да го оценя (И дай Боже, повярвай ми опитах, но не бе достатъчно). Трябва да съм един от нарцисистите, за да оценявам всичко, вече когато си е отишло. Твърде съм чувствителен, трябва да бъда малко по-безчувствен,  за да възстановя ентусиазма, който имах като дете. Има добро във всички нас и аз просто мисля, че обичам толкова много, че това ме прави шибано тъжен. Тъжен малко чувствителен,неоценим, зодия риби, набожен човек. Защо просто не се наслаждаваш на всичко? НЕ ЗНАМ! Бях добре,
много добре и съм признателен, но на седемгодишна възраст започнах да мразя всички хора като цяло. Само защото на всички тях им беше твърде лесно да свикнат със съпричастието. Предполагам защото обичам твърде много и съжалявам хората.

Франсис и Къртни (става въпрос за дъщеря му съпругата му) ще бъда пред вашия олтар. Моля те Къртни, продължи напред заради Франсис! За нейния за нейния живот, който ще бъде много по-щастлив без мен! ОБИЧАМ ВИ! ОБИЧАМ ВИ!

Така че помнете, по-добре е да изгориш отколкото да избледнееш. Мир, любов и съпричастие - Кърт Кобейн.”

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия