Днес е Денят на шегата - вижте как честват празника по света

Днес е първи април - "Денят на лъжата". Много от страните по света го отбелязват, като при някои от тях датата варира с няколко дни. В Англия, Нова Зеландия, Южна Африка и Австралия шегите на първи април се правят само до обяд. След това

2011-04-01 22:27:42
Днес е Денят на шегата - вижте как честват празника по света
Днес е първи април - "Денят на лъжата". Много от страните по света го отбелязват, като при някои от тях датата варира с няколко дни.

В Англия, Нова Зеландия, Южна Африка и Австралия шегите на първи април се правят само до обяд. След това, всеки, който се пошегува, получава псевдонима "Априлски глупчо". В САЩ, Ирландия, Русия, Корея, Франция, Канада, Германия и Япония първоаприлската шега властва цял ден.
Във Франция празникът се казва "Априлска риба". Целта е човек да си набележи жертва и да закачи на гърба му хартиена риба, без да бъде усетен. Подобен тип шега се прави и в Италия.

В Ирландия се правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който е на първи или втори април. Празникът се казва "Сиздах Бедар" и се празнува от 536 г.пр.н.е.

В Полша първи април е ден, изпълнен с много шеги и закачки. Дори държавните институции си позволяват дребни шеги и отлагат работата си за следващия ден.
В Шотландия първи април е Денят на кукувицата. Там тази птица е символ на глупостта.
В Мексико първи април е една голяма фиеста - на този ден не се дава нищо назаем.
В Перу пък хората се разхождат с хартиени надписи на гърба си, на които пише смешни неща за тях. Медиите публикуват неверни новини, а задачата на населението е да открие невярната информация. На втори април става ясно кои от новините са били истински и кои са били първоаприлски шеги.

На 1 май в Дания се чества празникът "Майска котка", но малка част от местното население го почита.
За германците и австрийците първи април се смята за нещастен ден и родените на тази дата се считат за хора без късмет.

В Испания пък отбелязват "Денят на невинните" на 28 декември. На този ден цар Ирод е издал заповед да бъдат убити всички деца до 2-годишна възраст, които са родени в древна Юдея, за да може да се премахне току-що роденият Иисус Христос.
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия