Боли те сърцето, защото са те зарязали? Доказано е, че е възможно

Почти всеки е използвал израза "заболя ме сърцето", когато е бил нараняван. Психологът Итън Крос доказал, че това наистина е възможно. Когато човек усеща физическа и психическа болка се активират едни и същи части в мозъка. Би трябвало,

2011-03-29 14:43:26
Боли те сърцето, защото са те зарязали? Доказано е, че е възможно
Почти всеки е използвал израза "заболя ме сърцето", когато е бил нараняван. Психологът Итън Крос доказал, че това наистина е възможно. Когато човек усеща физическа и психическа болка се активират едни и същи части в мозъка.

Би трябвало, когато се чувстваш отхвърлен и когато се удариш силно, да усещаш различен тип болка, но всъщност те си приличат повече, отколкото предполагаме. Направено било изследване, в което участвали 40 мъже и жени. 21 от дамите били преживели наскоро раздяла с любимия човек и все още се чувствали самотни и отхвърлени.

Всеки един от участниците взел участие в двете части на проучването - едната била свързана с чувството, когато човек изпитва душевна болка, а другата, когато изпитва физическа. През първата част доброволците гледали снимки на бившите си гаджета и трябвало да се сетят за щастливите им мигове, когато все още са били заедно.
През втората част на експеримента учените предизвиквали физическа болка у хората с помощта на горещ уред. Тяхната мозъчна активност се наблюдавала чрез магнитнорезонансна томография.

Експертите наблегнали на зоните, за които се смятало, че отговарят единствено за физическата болка. Те сравнили новите резултати с такива, получени преди доста години.

Учените смятат, че новите данни ще дадат възможност да разберат по какъв начин душевните преживявания могат да доведат до възникване на заболявания и да предизвикат най-различни видове болка. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия