26 март - Часът на Земята

Днес отбелязваме  Часът на Земята.  Това се прави  за първи път през 2007 в Сидни, Австралия,  след което става традиция и се състои всяка последна събота на месец март. Идеята не е да се пести ток, а символично да се покаж

2011-03-26 00:20:26
26 март  - Часът на Земята
Днес отбелязваме  Часът на Земята.  Това се прави  за първи път през 2007 в Сидни, Австралия,  след което става традиция и се състои всяка последна събота на месец март.
Идеята не е да се пести ток, а символично да се покаже, че е време  за сериозни действия срещу промените в климата. Всеки от нас ще има един час за размисъл, за разговор с приятели, за романтична вечеря с близки хора.

Досега официално в кампанията  са се включили 37 български града, в които ще бъдат угасени светлините по фасадите на общински сгради, площади и други популярни места.

През 2007 година  2,2 милиона души стават част от първият световен час на земята, изключвайки осветлението си за един час. Само една година по късно 50 милиона души от 370 града, в повече от 35 страни по света се присъединяват и изключват осветлението за един час .

През 2009, към „Часът на земята“ се присъединяват над един милиард души в близо 4500 града от 88 държави, приканвайки общности, бизнеса и правителствата да спрат светлини в продължение на един час от 20:30 до 21:30. През 2010 година   пък рекордът е подобрен.

Тази година,  по призива на световната природозащитна организация WWF,  на 26 март , събота, в 20.30 часа за един час  милиони хора  по света в стотици градове  ще угасят осветлението в жилищните и обществените сгради, като акт на противодействие на глобалното затопляне.

Идеята е  да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот.

По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктида, Таймс Скуеър в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай...

Да го направим и ние - нека изгасим светлините за 1 час -  днес, в 20.30. часа! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия