Започва обсъждане на нов проекто-закон за училищното образование

Вчера просветният министър Сергей Игнатов представи новата концепция, на базата на която  ще бъде   изработен новият закон за училищното образование.   Ще бъде въведен нов модел, който ще наподобява британската образовате

2011-03-23 14:48:44
Започва обсъждане на нов проекто-закон за училищното образование
Вчера просветният министър Сергей Игнатов представи новата концепция, на базата на която  ще бъде   изработен новият закон за училищното образование.   Ще бъде въведен нов модел, който ще наподобява британската образователна система.  Очаква се  новият закон да влезе в сила през новата 2012-13 година, след гласуване в парламента.

Според проекта за новия закон, основно училище ще се завършва след 7-ми клас. Първият гимназиален клас пък ще приключва в 10-ти клас.   После учениците ще имат правото, при желание, да прекъснат за няколко години обучението си и по-късно да продължат  във втория гимназиален етап - 11-ти и 12-ти клас.  Именно тук е използван британският опит. При него учениците ще учат само три учебни предмета, в които след това ще кандидатстват в университетите.

Що се отнася до професионалните гимназии и техникумите, именно в този втори гимназиален етап, учениците ще  усвояват професия и  ще провеждат учебни практики.  Задължително ще се изучават само български език, математика, физкултура и гражданско образование.

Два от профилиращите предмети ще се задават от министерството. Третия обаче училището ще посочва само. То може да прави и съвместни програми с ВУЗ-овете, така че младежите  да учат още в гимназията университетски материал. Ако след това продължат да следват във ВУЗ със същия профил, университетът може да им признае кредити по съответните изучавани предмети, така че да не ги учат повторно и да завършат по-рано. Втората задължителна матура пък трябва да бъде по един от профилиращите предмети.

Новост в  проекто-закона е  това, че шофьорска книжка вече ще може да се взима само при завършен 10-ти клас.  Досега това ставаше след завършен 8-ми.

Оценка за поведение няма да има, но на нейно място  ще има 14 подкрепящи мерки за ученика. Сред тях има,  както общественополезен труд, така и възможност с ученика да говори личност, която то уважава и тя да го мотивира да промени поведението си. В училищата  ще има и специален екип за мотивация на проблемните ученици.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия