Учите в България, получавате чужда диплома...

Кризата попречи на доста български младежи  да заминат да учат в чужбина.  Чуждите дипломи обаче не са мираж и те могат да се получат като младежите следват  в България.   В университетите в момента действат 20 съвместни пр

2011-03-22 15:56:18
Учите в България, получавате чужда диплома...
Кризата попречи на доста български младежи  да заминат да учат в чужбина.  Чуждите дипломи обаче не са мираж и те могат да се получат като младежите следват  в България.  

В университетите в момента действат 20 съвместни програми с чужди университети и те дават възможност на студентите да получат  едновременно и българска,  и чужда диплома.

В Софийския университет, например,  има няколко учебни програми, преподавани изцяло на чужд език. ‘Стопанско управление’  се преподава на немски и френски. Програмите са
съобразени с програмите на  университетите в Кьолн, Саарбрюкен и Лайпциг.  Част от лекциите пък се водят от тамошни преподаватели.

Вариантът да се учи стопанско управление на френски език дава възможност да се получи и френска диплома.  Програмите  по финансов мениджмънт и икономика са координирани с ВУЗ-ове  от Бордо, Лил, Монпелие и Ница.  Част от лекциите се изнасят от гост-преподаватели.

Наскоро  Харвард влезе в СУ - засега само с лектори. В скоро време обаче,   магистрите в Стопанския факултет  ще могат да вземат и американски дипломи от Харвард, без  въобще да са ходили там.

Техническият университет вече 20 години дава на своите възпитаници акредитирани във Франция дипломи  в специалностите на Факултета за френско обучение по електроинженерство.  Факултетът по английско инженерно обучение пък покрива програмите  на “Брюнел” - Великобритания и университетския колеж в Дъблин.  В Техническия университет може също така да се учат компютърни науки и информационни технологии в транспорта. В немския инженерен факултет се преподава изцяло на немски по тамошни учебни планове.   

Тези, които завършват транспортно строителство в УАСГ получават българска и австрийска диплома от Техническия университет във Виена. Тя им дава степен магистър. Студентите там обаче са задължени да изкарат  2 семестъра в Австрия.

ХТМУ  си партнира с Агенцията на франкофонските университети в специалността индустриална химия на френски език. Най-новата международна програма се нарича “Алтернативни енергийни системи” в сътрудничество с университета в Патра - Гърция.  

Висшето училище по застраховане и финанси има съвместна образователна програма с университета в Мериленд. Цената  на следването е по-висока, но студентите получават едновременно и българска, и напълно равностойна американска диплома. Университетът в Мерлиенд подготвя кадри за държавната администрация на САЩ. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия