Новата концепция за училищното образование , изготвена от експерти на МОМН , предвижда последните два класа от гимназията да могат да се завършват и чрез дистанционно обучение по интернет.

Съгласно тази концепция 11-ти и 12-ти клас ще бъдат втори етап от гимназиалното образование и те ще могат да се завършват по 4 начина - вечерно, задочно, редовно и дистанционно или онлайн.  Друга новост е, че  няма да е задължително  тази степен да се
завършва веднага след 10-ти клас.  Ако желаят, учениците,  особено от професионалните гимназии, ще имат възможност да поработят една или две години и тогава да продължат да учат.  Учениците ще имат възможност, също така, да завършват паралелно по два начина, например, редовно по  основните предмети, а дистанционно - чуждите езици.

Има  още една новост в  проекта за закон за училищното образование. В 11-ти и 12-ти клас ще се учат само 3-4 предмета.  Учениците от техникумите ще могат в тези години да вземат професионална квалификация, а тези от общообразователните гимназии ще се подготвят за кандидатстване в университет.   След 10-ти клас пък ще има миниматури по  основните предмети.

Все още не се знае обаче,  кое от новата концепция ще бъде прието и откога ще влезе  в сила.
Автор: Тони