Намерена обувка на 5500 години

В пещера в Армения  е открита най-старата обувка в света.  Според специалистите, тя е на 5500 години, което всъщност я прави по-стара  и от Хеопсовата пирамида, и от Стоунхендж. Обувката  е направена от едно парче волска к

2011-03-19 16:06:29
Намерена обувка на 5500 години
В пещера в Армения  е открита най-старата обувка в света.  Според специалистите, тя е на 5500 години, което всъщност я прави по-стара  и от Хеопсовата пирамида, и от Стоунхендж.

Обувката  е направена от едно парче волска кожа, пристегнато  с кожена връв на пръстите и на петата и е подобна на мокасина.  Обувката била пълна с  трева, но учените не могат да кажат каква е причината за това - дали, за да се запази формата й, или,  за да  бъде по-топла.  При изваждането на находката от пещерата, тя била мека, но от  съприкосновението с въздуха, започнала да се втвърдява. Любопитно е, че от нея не се усещала никаква миризма.  

Според експертите, намерената обувка  отговаря на сегашния европейски N 37, но не може да се каже дали я е носил мъж или жена, защото тогава хората са били по-дребни.

Смятаната  за най-стара  досега обувка  е била открита преди няколко години в Алпите. Тя датира от периода 5375 и 5128 г.   и е само с няколкостотин години по-нова от  намерената в Армения. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия