Жив свидетел на събитията от миналия век

В град София, все още има жив свидетел на случилото се през миналия век. Това е 109-годишната баба Славка, която съхранява до ден-днешен спомените си от Междусъюзническата война и не за кого да е, а за самият цар Фердинанд. Цялото й име е Славка Мине

2011-03-17 01:27:42
Жив свидетел на събитията от миналия век
В град София, все още има жив свидетел на случилото се през миналия век. Това е 109-годишната баба Славка, която съхранява до ден-днешен спомените си от Междусъюзническата война и не за кого да е, а за самият цар Фердинанд. Цялото й име е Славка Минева. Родена е в село Лобош, Радомирска област. Отгледала е трите си деца в столицата, където се мести още като дете. Най-ясният и спомен е от цар Фердинанд. Специално помолила свой роднина да я заведе да види царя.

„Бате, кога че ме водиш на София да видим царо. И ме доведоха един път и води ми да видим царо. Като цар - лъснали му пагоните, облеклото му като на цар и така е било”, разказа баба Славка.

Преживяла ужаса и последвалото страдание от Междусъюзническата война, баба Славка говори мъдро за живота: „Да знаеш, човешката мъка е най-голяма от всичкото. Ако се мъчиш, ти, да се не мъчат тия около тебе. Преживели сме го. С мъка се живее, ако се не мъчиш не можеш да доживееш хубавото, трябва да се помъчиш, за да го стигнеш хубавото”, казва баба Славка.

Дори на тази преклонна възраст тя все още е на крака, дори в голяма степен да разчита на грижите на децата си и петимата си внуци. В районната поликлиника няма открит картин на нейно име, което говори за крепкото здраве на старицата.  Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия