Обезболяващите водят до влошаване на ерекцията

Прекалено честият прием на медикаменти води до намаляване на еректилните способности при мъжете. Това показва ново проучване, проведено с 81 000 мъже на възраст от 45 до 69 години. Доброволците били подложени на разпит относно здравословното им състо

2011-03-15 22:31:26
Обезболяващите водят до влошаване на ерекцията
Прекалено честият прием на медикаменти води до намаляване на еректилните способности при мъжете. Това показва ново проучване, проведено с 81 000 мъже на възраст от 45 до 69 години. Доброволците били подложени на разпит относно здравословното им състояние и сексуалната им активност.

около 50% от доброволците споделят, че доста често взимат обезболяващи - поне пет пъти в седмицата. Около две трети от тях изпитват затруднения във "вдигането на самолета", дори рядко успяват. По-малко от една трета от разпитаните твърдят, че сексуалните им взаимоотношения са възпрепятствани от умерена до тежка еректилна дисфункция.

Специалисти са установили, че редовният прием на медикаменти като парацетамол, аспирин и ибупрофен засилва с около 38% риска от проблеми с ерекцията в сравнение с мъжете, които не употребяват противовъзпалителните обезболяващи. Този тип лекарства блокират хормоните, които отговарят за ерекцията при мъжете, според ръководителя на изследването д-р Джоузеф Глийсън.

Ерекцията се дължи на обилно нахлуване на кръв в артериите на пениса. Техните размери обаче, са по-малки в сравнение с останалите кръвоносни съдове в организма, поради което са значително по-чувствителни на блокиращи фактори и последващо стеснение.

Въпреки това обаче, понеже изследването не тества директно болкоуспокояващите, учените предупреждават мъжете да не спират да приемат болкоуспокояващи от страх, че това ще наруши стабилната им ерекция. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия