Зоната на вечната замръзналост

Две места, където са измерени рекордно ниски температури; - 65 градуса и - 67 градуса, има в Русия.   И двете  село Оймякон и град Верхоянск,  се намират в Якутия в Източен Сибир, в края на вечната замръзналост.   Инсти

2011-03-15 15:22:21
Зоната на вечната замръзналост
Две места, където са измерени рекордно ниски температури; - 65 градуса и - 67 градуса, има в Русия.   И двете  село Оймякон и град Верхоянск,  се намират в Якутия в Източен Сибир, в края на вечната замръзналост.  

Институтът на вечната замръзналост пък, който наскоро имаше 50-годишен юбилей,  се намира в столицата на Якутия - Якутск.  60 процента от територията на Русия е заета от многогодишни замръзнали райони.  Екипът на института се занимава с проблемите,  свързани с ледените особености на тези места, с добива на полезни изкопаеми и  с глобалното затопляне.  Специалистите изучават  замръзналостта,  промените й и криогенните процеси.  Именно тук учените са установили, че  вечната замръзналост много бавно реагира на климатичните промени.

Но пък разтопените ледени пластове  понякога учудват научния свят със странни находки.
Преди три години там  бе открит рядък екземпляр  -  мамут на възраст 37 000 години.
Благодарение на тази находка, генетиците са успели да  разшифроват генома на мамута. Биолозите пък  продължават да изследват  образци от тъканите, с надеждата там да се намерят  древни вируси, а в стомаха - някакви останки от древни растения.

Най-големите съкровища на северните  територии обаче,  са под земята и това са елмазите, златото,  цветните метали, нефт и газ.  Именно тук, в зоната на вечната замръзналост се намират  седем от осемте нефтено-газови находища на Русия.

Добивът, обаче, тук е много труден. Той се прави със специални технологии, които са създадени именно от гореспоменатия институт. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия