Напоследък се говори, че топлото морско течение в Атлантическия океан, познато като Гълфстрийм, вече го няма.  Това  е установено от спътникови данни.  Ако наистина е така, ще има ли нов ледников период на Земята?

Още миналата година   учени са твърдели, че  Гълфстрийм ще спре.  В Канада вече  се страхуват, че без топлото течение в Атлантика, климатът ще се промени.  Океанският поток, формира климата на страните, прилежащи на Атлантическия океан. Именно благодарение на него Ирландия и Англия  не са покрити с лед, а в скандинавските страни има условия за живот.
Ето защо, учените сериозно предричат, че ако това топло течение спре или изчезне,  има реална възможност за началото на ледников период.

Още при първите съобщения за изчезването на Гълфстрийм, Парламентът на Канада е свикал  спешно специална комисия за изясняване на положението.  Учени са  разработили специален оцветител, за да следят придвижването на водните маси.

Засега наблюденията показват, че течението е променило своя маршрут - в неговата зона не са били фиксирани премествания на вода, а на цели 800 мили източно  е засечено  мощно течение.  Освен това скоростта и силата на Гълфстрийм  били нараснали... 
Автор: Тони