Японски учени откриха нови рисунки на платото Наска

Геоглифите и линиите на платото Наска в Перу, за които се смята, че датират между  500 г. пр.н.е.  и  500 г. от н.е., продължават да са една от най-големите загадки за археолозите поради количеството и разнообразието на форми и раз

2011-03-10 15:54:09
Японски учени откриха нови рисунки на платото  Наска
Геоглифите и линиите на платото Наска в Перу, за които се смята, че датират между  500 г. пр.н.е.  и  500 г. от н.е., продължават да са една от най-големите загадки за археолозите поради количеството и разнообразието на форми и размери.  Те покриват територия от близо 450  кв. км.  Платото Наска е под закрилата  на ЮНЕСКО.

Всички сме чели за рисунките на Наска, гледали сме ги - някои на живо, други само на филм...
Напоследък обаче, японски учени са открили нови изображения. Едното от тях прилича на глава на човек  или на извънземно същество, а другото - на някакво животно.

През 2006 година същият екип от Факултета по литература и  обществени науки в университета Ямагата, е открил над 100 геоглифа, повечето от които представляват  дълги прави линии, триъгълници и други геометрични форми.  Сред тях има и рисунки на риби, животни и насекоми.

Новите рисунки са намерени на 10 км от северната част на платото. Те не са били забелязани от въздуха, защото са доста по-малки от другите. Човешката глава е с размери
4,2 м/3,1 м.  На рисунката се виждат две очи, уста и  ухо.  В близост са намерени  глинени съдове. При анализирането им е установено, че вероятно главата е създадена в началния период на цивилизацията Наска или по-рано.  Рисунката на животното  пък е с размери 2,7/6,9 м. Възрастта на тази рисунка обаче не е установена.    

Според учените, разцветът на цивилизацията Наска е между 200 г. пр.н.е и 600 г. от н.е.




Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия