Въглехидратите не са враг на диетите, напротив помагат при отслабването

Всеки, който е спазвал диета, знае, че трябва да избягва въглехидрати, ако иска да свали излишните килограми. Оказа се, обаче, че консумацията на определени видове въглехидрати може да ни помогне да постигнем фигурата, към която се стремим. За да има

2011-03-09 18:20:03
Въглехидратите не са враг на диетите, напротив помагат при отслабването
Всеки, който е спазвал диета, знае, че трябва да избягва въглехидрати, ако иска да свали излишните килограми. Оказа се, обаче, че консумацията на определени видове въглехидрати може да ни помогне да постигнем фигурата, към която се стремим. За да имат действие полизахаридите, които се съдържат в скорбялата, нишестето и др., трябва значително да се намали консумацията на моно и дизахариди, които ги има в бялата захар и глюкозата.

Проучванията показват, че хората, които редовно ядат храни, богати на въглехидрати по-лесно поддържат своето тегло в сравнение с тези, които са ги отказали напълно или ги консумират твърде рядко. Хубаво е 60% от енергията, която ни е нужна за през деня, да се набавя чрез въглехидрати. Вижте ползите от редовната консумация на въглехидрати, които ни помагат да отслабнем:

- по време на диета въглехидратите ни помагат да имаме правилно храносмилане, а това помага червата ни да се пречистват по-лесно. Хубаво е редовно да ядем пълнозърнест хляб, ядки, бобови култури, зеленчуци, плодове.

- въглехидратите притъпяват апетита ни. Когато попаднат в храносмилателната система, те набъбват и ни карат да се чувстваме сити, като в същото време ние консумираме по-малки количества храна.

- въглехидратите помагат мазнините да бъдат по-бързо усвоени. След тяхната преработка, те нося енергия на тялото и не се натрупват под формата на мастни депа.

- въглехидратите се преработват бавно и абсорбацията в кръвта помага на стойностите на кръвната захар да поддържат едно ниво, без да има резки промени.

- полизахаридите се преработват бавно и затова по-рядко изпитваме неистов глад. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия