Консумирайте само качествен мед

Медът трябва да е хубаво узрял, за да бъде богат на полезни вещества - преди да е изваден от кошера, той трябва да е преминал през всички фази на ферментация. Голяма част от пчеларите вадят меда преди той да е достигнал до крайната си фаза, за да се

2011-03-06 13:07:26
Консумирайте само качествен мед
Медът трябва да е хубаво узрял, за да бъде богат на полезни вещества - преди да е изваден от кошера, той трябва да е преминал през всички фази на ферментация. Голяма част от пчеларите вадят меда преди той да е достигнал до крайната си фаза, за да се сдобият по-бързо със своята печалба. Ако продуктът е качествен, той ще съдържа в себе си не повече от 21% влага.

Литър хубаво узрял мед трябва да тежи близо 1400 грама и да се навива на лъжицата на конци.

Когато медът не е узрял и въпреки това се предлага за ядене, ферментационните процеси продължават, но въпреки това вкусът му не се подобрява. Ако видите, че в буркана с мед са се образували мехурчета, не си го купувайте.

Ако си купувате мед през есента или през зимата трябва да купувате буркани, в които има следи от кристализация. Ако няма такива следи, явно медът е минал през топлинна обработка, за да добие добър търговски вид, но в същото време е загубил полезните вещества, които съдържа.

Бъдете внимателни, когато избирате мед, защото в противен случай медът няма да ви донесе нужните полезни вещества и няма да подобри здравето ви.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия