Една история за доблестта и силата на човешкия дух..

Повече от 20 случайни минувачи спасиха живота на човек, строполил се на тротоара в малкото градче Гудхю, американския щат Минесота, в резултат на масивен инфаркт. В една студена зимна вечер в началото на годината 54-годишният Хауърд Снитцър с

2011-03-05 22:11:48
Една история за доблестта и силата на човешкия дух..
Повече от 20 случайни минувачи спасиха живота на човек, строполил се на тротоара в малкото градче Гудхю, американския щат Минесота, в резултат на масивен инфаркт.

В една студена зимна вечер в началото на годината 54-годишният Хауърд Снитцър се прибира от работа, когато по път за вкъщи загубва съзнание и се сгромолясва на тротоара. Двамата братя Лодърмайър, работещи в отсрещната бензиностанция и канещи се вече да затварят, веднага се притичват на помощ на нуждаещия се.

Служител от местния хранителен магазин също вижда случващото се и излиза навън. Тримата установяват, че падналият на тротоара човек не диша и няма пулс.

През следващите 96 минути тримата мъже, заедно с още двайсетина случайни минувачи, оказват животоспасяващ сърдечен масаж на Снитцър до пристигането на медицинските екип. Действията им се оказват решаващи за поваления от инфаркт мъж. Лекарите коментират, че смъртта на Снитцър е била сигурна, ако жителите на градчето Гудхю не му били оказали първа помощ.

Постоянният сърдечен масаж, правен „на смени” от спасителите, е успял в продължение на повече от час и половина да поддържа циркулацията на кръвта и притокът й към мозъка. В най-добрия случай, след получаването на масивен инфаркт, ако не се окаже необходимата медицинска помощ, мозъкът спира да работи в рамките на 5-6 минути. Според лекарска статистика едва 5% от хората, получили инфаркт на улицата, успяват да прескочат трапа.

„Това не е история за мен. Това история за доблестта, самоотвержеността и силата на духа на мъжете от Гудхю, които спасиха живота ми”, коментира пред местно издание Снитцър, който все още не може да проумее, как е възможно в продължение на час и половина неговите спасители да не се отказват дори и за миг от оказването на животоподдържащия го сърдечен масаж.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия