Очакват ли се големи катаклизми на Земята?

Какво ли не се пише за предстоящата дата 21 декември 2012 година! Като че ли хората няма да се успокоят, докато не мине тази дата. Мнозина обаче смятат,  че календарът на маите  не предрича края  на света и не прекъсва на тази д

2011-03-05 19:44:37
Очакват ли се големи катаклизми на Земята?
Какво ли не се пише за предстоящата дата 21 декември 2012 година! Като че ли хората няма да се успокоят, докато не мине тази дата.

Мнозина обаче смятат,  че календарът на маите  не предрича края  на света и не прекъсва на тази дата.  На този ден  завършва само поредният Велик цикъл с продължителност 5126 години.

Въпреки това, хората вярват  и очакват в посоченото време някакъв катаклизъм, който да погуби Земята.  Учените пък, редовно провокират  тези страхове.

Наскоро изследователи от университети  в Сидни, Берген и Хаваите  съобщиха, че  улавят странен пулс в недрата на земята.  Оказва се, че в историята на нашата планета има  периоди, когато едновременно са изригвали  едва ли не всички вулкани и тогава настъпвал наистина краят на света за съществата, обитаващи Земята по това време.
Някои обаче все пак оцелявали и животът на  планетата продължавал, макар и в друг вид.
За всичко това има потвърждения.  

Вулканолозите  се опитали да проверят всички горещи точки на Земята - от Хавайските острови до Курилските, от Исландия до Северна Америка. Установено било, че глобалните изригвания  ставали  приблизително на всеки 10 милиона години.  Така  са загинали, например, динозаврите. Съществува обаче и друга теория -  че динозаврите  са погубени от астероид.

Засега не е известна причината за синхронните изригвания. Учените не могат и да ги предвидят.  Не се изключва обаче, такава опасност....

Планината Света Елена, която се намира в западните части на САЩ,  е действащ вулкан. Последната активност там е била през 2004 година.  Тогава е имало само  изхвърляне на нажежен газ и пара. През 1980 година обаче, при силно  изригване са загинали 57 души, а няколко града са били засипани с пепел. Учените още тогава са сондирали недрата на земята в района и открили на дълбочина 15 км странни и доста обширни  структури, по които протичал ток. Предположили, че това са кухини с вода. Но нови изследвания показали, че  има повод   за тревога.

Установено било, че  там няма никаква вода. Под планината Света Елена се намират огромни кухини  от разтопени скали, които се простират в едната посока на 50 км, а в другата - на 70.  Съвсем не е изключено системата да се простира до покрития с лава Йелоустонски национален парк, където се намира най-големият угаснал вулкан  на континента,  т. нар. Йелоустонска калдера.  Ако всички канали сработят едновременно, може да се появи чудовищен кратер с диаметър няколко десетки километра...

Експерт от Новозеландския институт   за земни и ядрени изследвания смята, че аналогична катастрофа някога  е настъпила на Марс, където се намира най-големият вулкан в Слънчевата система - Olympus Mons.

Височината на марсианския вулкан  е 27 км - три пъти по-голям от Еверест, с диаметър 550 км.  Тревожно е, че  гигантските вулкани на Марс се намират приблизително на същата ширина  като кандидатите за супервулкани на Земята, разположени са и по подобен начин един спрямо друг.

Лондонското геологично общество също е разтревожено.  То прогнозира изригването на два супервулкана  в Европа - на Флегрейските полета , близо до Неапол и близо до о. Кос в Средиземно море.  Специалистите причисляват към опасните  райони и Индонезия, Нова Зеландия, Япония, Камчатка и  Централна Америка, защото в земните недра там  има   гигантски резервоари магма.

Вулканът, който изригна  в Исландия миналата година ,  едва не парализира  целия свят. А какво ще стане, ако недрата на земята се отворят едноврменно?

Всъщност по-добре е да не мислим предварително  за това, защото  никой не може да каже дали това ще се случи в близките   милион години.  А  по-дребните катаклизми няма как да не се случват. Според учените, те дори са полезни в глобален мащаб, защото регулирали условията на околната среда и температурата.  Ако вулканите престанат да добавят в атмосферата въглероден двуокис, според учените, Земята щяла  да  се превърне в замръзнала снежна топка.... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия