НАСА изпрати в Космоса андроида R2

Първият човекоподобен робот бе изпратен от НАСА в Космоса.  Robonaut 2,  или съкратено R2, ще бъде доставен на Международната космическа станция от совалката “Дискавъри”. За пълноценен андроид не може да се говори, тъй к

2011-03-03 17:23:37
НАСА изпрати в Космоса андроида R2
Първият човекоподобен робот бе изпратен от НАСА в Космоса.  Robonaut 2,  или съкратено R2, ще бъде доставен на Международната космическа станция от совалката “Дискавъри”.

За пълноценен андроид не може да се говори, тъй като  R2 няма  долна половина на тялото.  Роботът ще изпълнява различни задачи,  при които за хората съществува голям риск.  В шлема му са монтирани четири видеокамери, с помощта на които той ще се ориентира и ще предава сигнали  към мониторите в диспечерския център.  R2 има и пета - инфрачервена камера.

Роботът разполага с общо 350 датчици и сензори.  Шията му има три степени на свобода, а ръцете му, които са с размах 244 см - седем степени.  Всяка от ръцете може да задържи до 9 кг  тежест при земна гравитация.

Изчислителният  център на робота, който се намира в стомаха му,   има 38 процесора Power PC.  

Роботът тежи 150 кг и е висок 1 м. Направен е от алуминий и стомана.  Енергийната му система  се намира в нещо като раница, на гърба.

R2 е съвместна разработка на НАСА и ‘Дженерал Мотърс’. По време на мисията ще бъдат тествани функциите му в реални космически условия, тъй като вероятно в бъдеще подобни роботи ще поемат ролята на основен екипаж в космическите кораби. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия