Малкото голямо четене:Искам Хана Монтана да оживее!

Четенето в България никога не е било обикновено. Преди години беше Голямо, след това TeenProblem.net го пренесе в интернет за младите читатели и тогава то се превърна в "Яко". Сега, година след "Якото четене", пророческите думи на

2011-02-25 15:31:05
Малкото голямо четене:Искам Хана Монтана да оживее!
Четенето в България никога не е било обикновено. Преди години беше Голямо, след това TeenProblem.net го пренесе в интернет за младите читатели и тогава то се превърна в "Яко". Сега, година след "Якото четене", пророческите думи на Александър Ненов, създател на TeenProblem и автор на кампанията "Якото четене", че след година някой друг ще продължи да подклажда огъня на четенето у младите, се сбъднаха.

Това, което БНТ ще ни представи тази година, е мащабна продукция "Малкото голямо четене", която продължава цели 4 месеца в национален ефир. Тя е насочена към "читатели до 18-годишна възраст". Ще бъдат предложени 100 заглавия за "детски книги", а всеки ентусиаст може да предложи своята любима книга, ако тя не фигурира в списъка. Следват няколко тежки месеци на гласуване и накрая ще бъде избрана книгата победител - най-харесваната от младите хора книга.

Интересен е фактът, че под общ знаменател се поставят деца на 10 - годишна възраст и тези вече зрели хора на 17-18 години. Така ще се получи конкуренция на абсолютно несравними книги като "Маншон, полу-обувка и Мъхеста брада" и "Пипи дългото чорапче" срещу поредицата "Здрач" и култовите романи на Стивън Кинг.

Децата, които вече гледате по билбордове по цялата страна и са включени в рекламните клипове днес, изненадаха журналистите с интересните си предпочитания за книгите. Особено забавно бе изказването на малко момиченце, което заяви, че иска Мики Маус да оживее, също така Снежанка, русалката Ариел и Хана Монтана. За последната възникна спор дали е истинска или не, и как да оживее, след като е вече е жива?". Искрено се надяваме в първите 100 книги, които БНТ ще ни предложи, да има по-малко "мъртви" герои и повече стойностна литература, избирана по ясни критерии.

Подобно на "Якото четене", в резултат от кампанията ще бъдат събрани книги, които ще бъдат дарени на библиотеки в училища и домове за деца, които нямат възможност да си позволят сами да закупят книги за техните библиотеки или изобщо нямат библиотеки. Книжното събитие ще се излъчва в блока преди новините от 18 и от 19 часа  по Българската Национална Телевизия.

Пожелаваме на нашите колеги от БНТ успешна кампания и повече авторски идеи! :) Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия