Аутистът-гении Даниел Тамет

31-годишният  аутист  Даниел Тамет , предизвиква интерес из целия свят и буди спорове и догадки сред научната общност. Англичанинът  не говори много добре. Не различава ляво и дясно. Не умее да включи щепсела в контакта, но пък з

2011-02-21 23:54:42
Аутистът-гении Даниел Тамет
31-годишният  аутист  Даниел Тамет , предизвиква интерес из целия свят и буди спорове и догадки сред научната общност.

Англичанинът  не говори много добре. Не различава ляво и дясно. Не умее да включи щепсела в контакта, но пък за сметка на това на ум прави най-сложните математически изчисления!

Даниел държи европейски рекорд по запомняне на числото Пи - запаметил е 22 514 знака от него. С лекота умножава огромни числа или извлича квадратни и кубични корени.  Нужна му е само седмица, за да научи който и да е чужд език.

От 4-годишна възраст Даниел страда от епилепсия, която лекарите   успяват да потиснат след дълго лечение. Когато навършва 25 години му поставят диагноза “Синдром на Аспергер”.  Това е специфична форма на аутизъм, която е характерна за хора, които имат феноменална способност да запаметяват цифри и факти. Наричат я още  “Синдром на малкия професор”.

През 2002 година Тамет създава собствен сайт, в който предлага езикови курсове по френски и испански. Много скоро обаче, става ясно, че той е повече от преподавател. Способността му за синтез е удивителна.  Той обяснява, че в съзнанието му всяко положително число над 10 000 има своя специфична форма, цвят и текстура.
Любопитно е, че той ‘вижда’ мигновено резултатите от сложните изчисления под формата на пейзажи, които само той умее да тълкува...

Британецът се изявява и като художник, за да може да разкрие виденията си и на останалите хора. Най-интересна е картината,  на която  е нарисувал числото Пи.
Даниел Тамет споделя,  че засега знае само 10 езика - английски, испански, френски, немски, финландски, латвийски, румънски, исландски, уелски и  есперанто. Исландски научава само за 4 дни.

И до днес е загадка как работи мозъкът на Даниел. Вероятно, ако някога учените намерят обяснение на този феномен, те биха могли да помогнат  и на другите хора да подобрят интелектуалните си способности.. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия