Изработиха най-подробната досега карта на Луната

Най-подробната карта на лунната повърхност са изработили учени от космическия център “Годард” на НАСА. Това е станало възможно благодарение на  данни, събрани от космическата сонда “Lunar Raconnaissance Orbiter”. &n

2011-02-20 15:23:04
Изработиха най-подробната досега карта на Луната
Най-подробната карта на лунната повърхност са изработили учени от космическия център “Годард” на НАСА.

Това е станало възможно благодарение на  данни, събрани от космическата сонда “Lunar Raconnaissance Orbiter”.  Картата, както и данните събрани от космическата совалка,ще помогнат да бъдат изработени  дигитални карти на възвишенията и на терена. Те ще бъдат  основни справочни материали  за изследователските мисии до Луната, които предстоят.

Картите са направени от  лазерния алтиметър  LOLA. Те са много по-точни  от всички направени досега.  Апаратът е направил 3 милиарда измервания на всеки 57 метра.
Досегашните измервания са  направени с помощта на три содни, но с по около 8-9 милиона измервания.  Алтиметърът изпраща  лазерен импулс, който се разделя на пет части.  Апаратурата определя характеристиките на релефа, като се преценява времето на връщане на всеки от петте лъча.

Благодарение на новите измервания учените са открили   в старите карти грешки от тъмната страна на Луната между 1 и 10 км.  Сега те са сведени до 30 м хоризонтално и 1 м вертикално. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия