Разработва се нов вид протези за крайници

Нови технологии за инвавлиди се разработват всеки ден. По-леки карбонови и титаниеви сплави се правят, за да може протезите, използвани за ръце и крака да са по-удобни и реалистични. Освен това се разработват нови компютърни технологии, които букв

2011-02-19 11:51:50
Разработва се нов вид протези за крайници
Нови технологии за инвавлиди се разработват всеки ден. По-леки карбонови и титаниеви сплави се правят, за да може протезите, използвани за ръце и крака да са по-удобни и реалистични.

Освен това се разработват нови компютърни технологии, които буквално четат мислите ви и могат да движат инвалидна количка без никакво усилие - само със силата на мисълта. Освен това към тази количка се правят приставки за говор и слух ако ползващият има нужда от тях.

Технологията ще помогне на напълно инвалидизирани хора да успеят отново да водят нормален живот. Един от тестващите се казва Ханс Фронзйонхън, който преди 6 години е пострадал много тежко в катастрофа. Той е бил напълно неподвижен и винаги е трябвало да има човек с него, за да го бута с количката. 29-годишният Ханс е проговорил за пръв път от 6 години насам и е казал, че иска шоколад.

Много организации работят заедно над такива технологии, а идеята за количката е от "Ecole Polytechnique Federale de Lausanne", Швейцарска организация за технологии за инвалидизирани хора.

Технологията за говор и слух все още има нужда от модефикации, но е ползваема и много хора се надяват в близките 2-3 години да могат да ползват това чудо. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия