Всъщност колко трае уикендът?

Британски учени са установили, че човек се чувства напълно отпочинал след натоварената работна /или учебна/ седмица едва към 12,38 ч. в събота. Оттук нататък, хората започват да се забавляват, но в неделя към 15.55 часа отново ги обзема мрачно

2011-02-15 16:03:46
Всъщност колко трае уикендът?
Британски учени са установили, че човек се чувства напълно отпочинал след натоварената работна /или учебна/ седмица едва към 12,38 ч. в събота.
Оттук нататък, хората започват да се забавляват, но в неделя към 15.55 часа отново ги обзема мрачно неделно настроение - тогава умът се настройва  за  напрежението на предстоящата седмица.

Това ще рече, че ние се наслаждаваме на уикенда средно по 27 часа и 17 минути, което си е доста по-малко от отреденото  за почивка време.

На 60 процента от хората им се налага да работа /учат/ и пред почивните дни.  Учените направили  изследване на  4000 души,  работещи хора,  на възраст между 18 и 60 години.
Установено било, че  на 50 процента от участниците им се налага  да работят и през уикенда.

Специално за британците се установило, че те работят през 14 почивни дни през годината, което се равнява на близо 3 работни седмици.  Естествено,  половината от изследваните се оплакали, че работата през почивните дни се  отразява на  контактите със  семейството им, а 53 процента заявили, че се чувстват прекалено уморени, за да се насладят истински на уикенда. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия