Кой е бил Свети Валентин и откъде идва празникът, свързан с неговото име?

Всеки знае какъв е празникът на Свети Валентин.  Но може би има и хора, които не знаят, че всъщнoст той е бил реална личност и е живял в Рим по времето на император Клавдий. На Клавдий дошла идеята, че ако браковете бъдат забранени, ще има п

2011-02-14 12:28:10
Кой е бил  Свети Валентин и откъде идва празникът, свързан с неговото име?
Всеки знае какъв е празникът на Свети Валентин.  Но може би има и хора, които не знаят, че всъщнoст той е бил реална личност и е живял в Рим по времето на император Клавдий. На Клавдий дошла идеята, че ако браковете бъдат забранени, ще има повече мъже-доброволци за армията си.

Свещен Валентин обаче не спазил забраната и продължил да венчава влюбени двойки.  Заради това той бил екзекутиран и то точно на 14 февруари.  Признателните римляни изпратили Свети Валентин с цветя и сладки. Именно оттогава  това са най-често разменяните  подаръци на този ден.

По-късно Валентин бил канонизиран  за светец и признат от католическата църква за покровител на всички влюбени.  

Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Те са били лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година. Твърде е вероятно двамата светци да са една и съща личност.

На този ден още през 14-ти век  започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар.  валентинки. Съвременните символи на любовта сега са  сърцето и образа на крилатия Купидон.  През 19-ти век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце.

С разпространението на Интернет в началото на 21-и век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронната поща.



Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия