Вижте едни от най-интересните любовни истории, белязали историята

Утре влюбените двойки празнуват Св.Валентин. Навсякъде е отрупано с цветя, балони във формата на сърца, сладкиши и любовни късметчета и в интернет може да се прочетат интересни истории, свързани с празника. Вижте едни от най-любопитните и запомнящи с

2011-02-13 13:47:35
Вижте едни от най-интересните любовни истории, белязали историята
Утре влюбените двойки празнуват Св.Валентин. Навсякъде е отрупано с цветя, балони във формата на сърца, сладкиши и любовни късметчета и в интернет може да се прочетат интересни истории, свързани с празника. Вижте едни от най-любопитните и запомнящи се любовни истории, които са белязали човешката история.

На първо място са американските банкови обирджии Бони и Клайд. Двамата изненадаха САЩ с грабежите, нападенията и убийствата, които са извършвали през 30-те години на 20-и век. Тандемът умира на 23.05.1934 година, когато се опитват да избягат от полицията. Техните тела са намерени, вплетени в прегръдка...

На втора позиция са Клеопатра и Антоний, които уплашили Римската империя със своето желание да завладяват нови територии. Тяхната любов е вдъхновила много филми, спектакли и литературни произведения.

На трето място са френският скулптор Огюст Роден и колежката му Камий Клодел. Двамата се запознават през далечната 1883 година, когато Роден е на 43-годишна възраст, а Камий е едва 19-годишна. Любовта между тях пламва година по-късно, когато Камий започва да взема уроци при Роден. Влюбените се разделят през 1898 година, защото Роден отказва да напусна дългогодишната си приятелка, за която се жени след време. Камий намразва до дъното на душата си предишния си любим, години по-късно получава психически отклонения и е вкарана през 1943г. в лудница, където остава до края на дните си.

На четвърта позиция се нареждат шах Джахан и Мумтаз Махал. Двамата се запознават в Агра, когато са още в тийнейджърска възраст - те са едва на 16 и 15 години и се казват Хурам и Арджуманд. Той е престолонаследник, а тя е дъщеря на известен търговец. Двамата минават под венчилото през 1612 година и Арджуманд става третата жена на своя любим. Тя е била много красива жена и затова я наричат Мумтаз Махал ("Чудото на палата"). Когато Хурам става Велик могол, той променя името си и започват да го наричат шах Джахан. Двамата имат 14 наследници, но Мумтаз умира при последното раждане. В нейна чест съпругът й построява храма Тадж махал, който в днешно време е известен като паметник на любовта. В този мраморен монумент са положени телата на двамата влюбени.

На пето място се нарежда любовната история между кралица Виктория и принц Албърт. Въпреки че двамата са братовчеди, те се женят през 1840 година, когато Виктория е на 18 години и вече от 2 години е кралица. Тяхното семейство също е било голямо - двамата имат девет деца. Албърт умира през 1861 година, покосен от тиф. Кралица Виктория е съсипана от случилото се и 10 години носи само черни дрехи и избягва публични места.

На шеста позиция се нареждат Виктор Юго и Жюлиет Друе. Двамата стават двойка през 1833 година, когато Жюлиет участва в пиесата на Юго "Лукреция Борджия". Въпреки че Юго е женен, Жюлиет се отказва от кариерата си заради него и му посвещава цялото си свободно време. Двамата постоянно си пращат любовни писма и водят съвместен живот, след като умира съпругата на писателя.
 
На седмо място се нарежда любовната история между крал Анри IV и Анриет д`Антраг. Тяхната любовта се заражда, след като е анулиран стерилният брак на краля и след като умира неговата любима жена Габриел д`Етре. Той се жени повторно за Мария Медици през 1600 година, но още преди тя да заживее при него, той се влюбва в Анриет. Двамата имат три извънбрачни деца. Анриет, обаче, не харесва факта, че е официална кралска любовница и крои планове да постави сина си на престола вместо престолонаследника на Луи след смъртта на Анри IV. Преди да успее да изпълни плана си, кралят си хваща нова любовница и прогонва Анриет. Тя доживява старините си в манастир, а кралят е убит през 1610 година.
 
На осма позиция са двамата влюбени - шпионите Мата Хари и Вадим Маслов. Маргарета Гертруда Зеле е известна танцьорка, която по време на Първата световна война става шпионка. През 1916 година тя се запознава с руския офицер в отпуск Владимир Маслов и е запленена от чара му. Напуска дома си в Париж и го придружава във Вител. Тя е арестувана година по-късно и е обвинена в шпионаж, известно време след това бива разстреляна.

На девето място е любовта между френския крал Луи ХV и Жан Льонорман д`Етиол, която е по-известна като Мадам дьо Помпадур. Двамата се запознават през далечната 1745 година по време на маскен бал, който е организират в чест на сватбата на престолонаследника на Луи Фердинан. Жан произхожда от буржоазията и лесно очарова монарха със своя външен вид и ерудиция, затова той и дава титлата маркиза дьо Помпадур, за да има по-лесен достъп до кралския двор. Кралят дори й запозна със своята съпруга. През годините Мадам дьо Помпадур става влиятелна личност и е главен съветник на монарха. Тя защитава известни творци и философи като Д`Аламбер и Волтер. На всички е известно, че тя е кралска любовница и често е критикувана от хората, затова се принуждава да бъде просто доведена приятелка на краля и да му помага при избора на нови любовници.

На десета позиция се е класирала любовта между Наполеон и Жозефин. Двамата се срещат, след като генерал Бонапарт се сгодява за Дезире Клери, която е бъдещата кралица на Швеция. През 1975 година Наполеон разтрогва годежа си, заради своята любима Жозефин и се жени за нея. През 1804 година Наполеон става френски император, а неговата съпруга императрица. Жозефин не е от най-верните жени и често изневерява по време на военните кампании на своя съпруг. Наполеон усеща нейните забежки и 5 години по-късно я принуждава да се разведат, защото нямат дете. Година по-късно минава под венчилото с Мария-Луиза Австрийска, която го дарява с наследник. Въпреки че са се развели, Наполеон и Жозефин продължават да си пишат любовни писма, дори след тяхната раздяла.

В класацията намира място и предполагаемата хомосексуална любов между Лудвиг Втори Баварски и Рихард Вагнер. Лудвиг заема престола на Бавария през 1864 година, когато е едва на 18-годишна възраст. Той харесва музиката и изкуствата и кани в двореца в Мюнхен композитора Рихард Вагнер. Той е на 50 години и преживява тежък период в своя живот - изоставен е от своята любима и има финансови проблеми. Лудвиг става меценат на Вагнер, като изплаща неговите дългове и му помага в разпространението на музикалните му творби. Антуражът на Рихард Вагнер се съмнява, че между тях има нещо повече от истинско приятелство.
Намерени са писмени доказателства, които показват, че между двамата мъже наистина е имало любов. През 1865 година Лудвиг моли Вагнер да се премести от Мюнхен, заради слуховете. След 10 години раздяла композиторът отново се връща в двореца и заема своето място до знатната особа. Вагнер умира през 1883 година, а три години по-късно Лудвиг е обявен за луд. Той умира през 1886 година при необясними обстоятелства.

Нека завършим любовната класация с двойката Едит Пиаф и Марсел Сердан. Тяхната любов продължава едва 2 години и приключва трагично през 1949 година. Сердан умира при самолетна катастрофа, пътувайки към своята любима. Едит Пиаф не успява да превъзмогне загубата, въпреки че има доста връзки след смъртта на своя любим. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия