Вярвате ли на всичко, което прочетете в интернет?

Учени от Тексаския университет проведоха интересен експеримент, който доказа, че голяма част от хората, особено тийнейджърите, вярват на всичко, което прочетат в интернет. За целите на проучването специалистите създали два уебсайта с измислени

2011-02-12 14:20:28
Вярвате ли на всичко, което прочетете в интернет?
Учени от Тексаския университет проведоха интересен експеримент, който доказа, че голяма част от хората, особено тийнейджърите, вярват на всичко, което прочетат в интернет.

За целите на проучването специалистите създали два уебсайта с измислени истории.

В единия от тях се разказвало за дървесен октопод, обитаващ гориста местност на западния бряг на Северна Америка. Странното същество прекарвало само първите месеци от живота си във водата, а след това започвало да се катери по дърветата. Дървесният октопод разучавал с пипалата си дърветата, ловял дребни насекоми и жаби и крадял яйца от гнездата на птиците.

Дори била организирана кампания за опазване на необичайното същество, в която се включили хиляди хора на различна възраст и от всички краища на света.

Във втория сайт била поместена история за кучешки остров, който бил обитаван от 2500 кучета. Райският остров предлагал на животните пълна свобода – без стопани, които да ги извеждат само сутрин и вечер. Кучетата сами се грижели са прехраната си, тъй като островът бил обитаван и от зайци, а в морето плували дребни и вкусни рибки.

След като учените от Тексаския университет разпространили сайтовете сред ученици и студенти, те наблюдавали с интерес как почти всички от тях повярвали безрезервно в изфабрикуваните истории.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия