Кой е българският град на влюбените за 2011 година?

За "Град на влюбените" за тази година бе обявен Велико Търново с подкрепата на слушателите на радиата Веселина, The Voice, Витоша и Magic FM и зрителите на телевизия The Voice. В понеделник, в деня на влюбените, водещата на сутрешното пр

2011-02-12 01:15:22
Кой е българският град на влюбените за 2011 година?
За "Град на влюбените" за тази година бе обявен Велико Търново с подкрепата на слушателите на радиата Веселина, The Voice, Витоша и Magic FM и зрителите на телевизия The Voice.

В понеделник, в деня на влюбените, водещата на сутрешното предаване на радио Веселина Деси Тасева и изпълнителният директор на SBS Живко Калотов ще връчат на кмета на Велико Търново Румен Рашев символична статуетка. Снимки от церемонията ще се появят в интернет пространството във вторник.

Велико Търново се намира на р. Янтра и в него се пресичат едни от главните пътища, които свързват Западна и Източна България. Той е един от най-старинните градове в България. Има над петхилядолетна история. Първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие пр. Хр. и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на града е разположена на 3 хълма - Света Гора, Царевец и Трапезица.

Говори се, че в скалите над Патриаршеският манастир "Света Троица" е скрита известната Търновска библиотека. Тя се намира в пещера високо в скалите и там били изнесени всички книги и манастирски ценности. Входът е зазидан и замазан и не си личи, че съществува. Може да се намери само с помощта на знак, който е изкован на скалата.

В днешно време Велико Търново се развива доста бързо. Строителството расте с бързи темпове. Изграждат се нови сателитни квартали и нови транспортни връзки. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия