Носи ни се славата, че сме най-:  най-бедни, най-болни, най-корумпирани.... и какво ли още не. Наскоро обаче, станахме най- и в друга отрицателна класация - като едни от най-дебелите хора...

Изследване сочи, че всеки пети ученик  у нас страда от затлъстяване. Това означава, че 20 процента от учениците са с наднормено тегло. Това са резултати от изследванията на Националния  център по опазване на общественото здраве, Клиниката по ендокринология, диабет и генетика и Университетската педиатрична болница-София и Катедра Педиатрия към МУ.

През последните години хранителните навици на децата и подрастващите са се променили много . Измерени са антропометричните показания - ръст, тегло, обиколка на талията.  Целта е актуалната информация от изследванията да послужи за разработване на национална политика в областта на детското хранене.

Доскоро захарната болест беше характерна за възрастните хора, но днес, за жалост, вече се диагностицират 6-7-годишни деца. Именно затлъстяването  е  заболяване и основен рисков фактор за диабет тип 2.  Ето защо, наднорменото тегло трябва  
да се лекува бързо и адекватно. То може да се преодолее с подходящ хранителен  и двигателен режим.

През 2009 година у нас влезе в сила наредба N 37 за здравословното хранене на учениците, с която се въведоха строги норми и правила за храненето в училищните столове и бюфети. категорично са забранени пържените тестени изделия, сиропираните сладкиши и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини.

Сега по европейски модел се толерира програмата ‘Училищен плод”, като се очаква тази учебна година общо 126 170 деца от 1061 учебни заведения да получават два пъти седмично пресни плодове и зеленчуци.
Автор: Тони