Една от най-полезните храни - зелето

Наричат зелето ‘северен лимон’, заради това, че то съдържа толкова витамин С, колкото има в портокалите и лимоните. Британски учени са установили, че то, както и карфиолът, и броколите, е много полезно за сърцето. Специалистите твър

2011-02-11 17:06:34
Една от най-полезните храни - зелето
Наричат зелето ‘северен лимон’, заради това, че то съдържа толкова витамин С, колкото има в портокалите и лимоните.

Британски учени са установили, че то, както и карфиолът, и броколите, е много полезно за сърцето. Специалистите твърдят, че ежедневното хапване на зеле  понижава риска от инфаркт и инсулт, а освен това и от рак на дебелото черво и гърдата.

Зелето започнали да отглеждат първи древните иберийци, населяващи днешна Испания. По-късно то е пренесено в Гърция, Египет и Рим и в други държави. Едва през първите години на новата ера зелето е станало известно на южните славяни, живеещи Балканския полуостров.

Най-полезно било обикновеното бяло зеле. То може да се яде  варено, печено или сурово. Витамините и микроелементите, с една дума,  най-полезните вещества в зелето,  се съдържат в кочана и външните листа - там има голямо количество калций и магнезий.

Зелето съдържа и витамин В, който  е  полезен за нервната система. В ‘северния лимон’
има и витамин РР, който влияе много добре на косата и  на кожата. Фолиевата киселина пък го прави добра храна за бременни  и кърмачки.  Количествата фибри и желязо правят зелето изключително важно за храносмилателния тракт.

Зелето е и най доброто средство за сваляне на килограми. То е най-нискокалоричната храна - една огромна чиния от него съдържа  едва 15 калории.

Киселото зеле също е много полезно. Бактериите на млечната киселина в него активират  имунната система. Сокът от киселото зеле помага при кръвотечения, кървящи венци и стомашни и чревни язви.  Да не  забравяме и,  че най-известният лек срещу махмурлук е...зелевата чорба. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия