Матурите вход за все повече специалности

Битката  между ВУЗ-овете за всеки студент  тази година ще е жестока. Софийският университет даже  се е съгласил държавният зрелостен изпит да  стане вход  за 77 от специалностите, които са  общо 98. Студентите могат с

2011-02-11 14:05:51
Матурите вход за все повече специалности
Битката  между ВУЗ-овете за всеки студент  тази година ще е жестока. Софийският университет даже  се е съгласил държавният зрелостен изпит да  стане вход  за 77 от специалностите, които са  общо 98. Студентите могат сами да решат  кой от двата варианта да изберат - дали да се явят на приемен изпит, или пък  да участват в класирането с оценката от матурата.

Бележките от матурата са умножени по специален коефициент и всеки факултет сам решава какъв да бъде той .

Тази година, обаче,  приемните сесии на СУ ще бъдат две вместо три. Първата ще е през април. Втората е класическият приемен изпит, който тази година обаче е изтеглен по-рано. Изпитът по математика тази година съвпада с този на Техническия университет, затова кандидатите ще трябва да направят избор къде да се явят. Всеки изпит струва 30 лв. Класиранията ще бъдат три, като последното ще е на 16 август.  Не се знае дали ще има допълнителен прием. Това ще стане, в случай, че  има останали свободни места.

Това,  обаче,  е твърде вероятно. Миналата година СУ  чакаше да свърши дори поправителната матура, за да могат кандидатите с двойки на зрелостния изпит да поправят оценките си.

Тази година СУ ще иска от МОМН да бъдат увеличени бройките в някои специалности.
Най-препълнени са правото и администрация и управление.  

В СУ от тази година ще  започнат да готвят кадри и за оптиките.  Тези, които я завършат ще имат възможност да се реализират или в оптическите магазини, или във фирми, които разработват нови технологии в областта на оптометрията и очилата.

Специалността ще бъде  във физическия факултет. Там бакалаврите ще получават знания и по медицина, химия и биология.  Те ще имат преподаватели от Медицинския факултет, а част от лекциите ще се провеждат в МА.

Във физическия факултет ще има и две нови специалност - фотоника и лазерна физика. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия