По показалците на ръцете има най-много бактерии

Най-много микроби се намират по показалците на ръцете, това установили американски учени от университета ‘Бодлер’.  На второ и трето място са свивките на  коленете и лактите. Още едно интересно откритие са направили учен

2011-02-11 10:18:08
По показалците на ръцете има най-много бактерии
Най-много микроби се намират по показалците на ръцете, това установили американски учени от университета ‘Бодлер’.  На второ и трето място са свивките на  коленете и лактите.

Още едно интересно откритие са направили учените - по-малко болестотворни микроорганизми има в червата и устната кухина на човек, отколкото на главата му.
Микробите се менят постоянно. Голямо количество от тях се намират също в ушните канали и ноздрите. В устната кухина пък те са с най-стабилен състав.

Специалистите са установили, че всеки човек си има своя собствена ‘зоологическа’ градина от бактерии. Техният състав зависи от условията на живот, работата, както и от личната хигиена.

Установено било, че върху една ръка има средно поне 150 различни бактерии. А при прегледите на 100 души /жени и мъже/ са идентифицирани  4700 бактерии.

В зависимост от изпотяването, което е различно за двата пола, кожата на ръцете има различна киселинност, което  играе голяма роля в съществуването на различните бактерии. Установено е, че факторът Ph е по-силно изразен по женските ръце. Жените използват и много кремове за ръце, които по всяка вероятност са причина за по-големия брой бактерии.

Според учените, честото миене на ръцете не намалява броя на бактериите. Все пак успокоително е, че по-голямата част от тях не са патогенни и по-скоро имат защитна функцията срещу нашествието на болестотворните организми. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия