Спанакът наистина прави мускулите по-здрави

Шведски учени от Каролинския институт доказаха, че спанакът наистина прави мускулите по-здрави. Със сигурност много от вас си спомнят анимационния герой Попай Моряка, който преди схватка със своя противник винаги изяждаше по една кутия спанак,

2011-02-06 21:08:08
Спанакът наистина прави мускулите по-здрави
Шведски учени от Каролинския институт доказаха, че спанакът наистина прави мускулите по-здрави.

Със сигурност много от вас си спомнят анимационния герой Попай Моряка, който преди схватка със своя противник винаги изяждаше по една кутия спанак, за да напомпа мускулите си. Сега учените доказаха, че действието му всъщност не е било лишено от логика.

Листният зеленчук е богат на неорганични нитрати, които при здрави хора осигуряват по-висока ефективност на работата на митохондриите, снабдяващи клетките с енергия. В резултат на това мускулите стават по-здрави. Този ефект е толкова силен, че се проявява едва три дни след консумацията на храни, богати на неорганични нитрати.

Въпреки всичко обаче, учените не препоръчват системната употреба на спанак и други листни зеленчуци. Отдавна е известено, че големите количества нитрати могат да доведат до сериозни проблеми със здравето, тъй като след като попаднат в храносмилателната система на човек, те се метаболизират до канцерогенни нитрозамини.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия