Активизира се вулкан в Америка

Американски изследователи установили, че най-големият вулкан  в света  под парка “Йелоустоун” в Уайоминг се активизира с рекордна скорост. По-мнението на специалистите, ако този вулкан изригне, силата му ще е много по-го

2011-02-06 16:10:32
Активизира се вулкан в Америка
Американски изследователи установили, че най-големият вулкан  в света  под парка “Йелоустоун” в Уайоминг се активизира с рекордна скорост.

По-мнението на специалистите, ако този вулкан изригне, силата му ще е много по-голяма от тази на вулкана “Света Елена”, който изригна през 1980 година.  Според изследователите лавата на вулкана ще достигне много надалече в небето, а пепелта ще посипе  с еднометров слой земята на разстояние 1600 км.  Според тези предвиждания, заради отровения въздух, необитаеми могат да станат две трети от САЩ.

Страшната прогноза е на учени от университета на Юта.   Досега този вулкан е изригвал три пъти, като последният е бил преди  600 000 години.   Напоследък обаче той бързо се активизира, като дъното му се издига с по 7,5 см през последните три години.

Това е рекордно активизиране, от 1923 година, откогато се правят изследвания   на вулкана. Данните обаче са доста оскъдни, ето защо специалистите се въздържат  да направят официално предупреждение или пък да определят дата за евентуално бедствие. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия