Светът затлъстява

Плашеща статистика бе публикувана тези дни в медицинския журнал „Лансет”. Оказва се, че през последните 30 години броят на хората с наднормено тегло се е увеличил драстично. Най-трагично е положението в Америка, където средният и

2011-02-05 19:43:51
Светът затлъстява
Плашеща статистика бе публикувана тези дни в медицинския журнал „Лансет”.

Оказва се, че през последните 30 години броят на хората с наднормено тегло се е увеличил драстично.

Най-трагично е положението в Америка, където средният индекс на телесната маса и при двата пола надхвърля 28. С това си „постижение” американците се превръщат в най-дебелата нация.

На територията на Европа най-тежки са представителките на женския пол, които живеят в Малта (27) и във Великобритания (26,9). Като цяло в световен мащаб след американките се нареждат жените от Израел (27,3) и Русия (27,2).

При мъжете веднага след американците в класацията по наднормено тегло се нареждат представителите на силния пол от Кипър и Люксембург с индекс на телесната маса средно около 27.

Според Световната здравна организация най-здравословният индекс на телесната маса е между 18,5 и 24,9. От 25 до 29,9 можем да говорим за наднормено тегло, а над 30 вече става въпрос за тежка форма на затлъстяване.

Що се отнася до затлъстяването, първенци в Европа са мъжете от Малта и жените от Великобритания, където хората, страдащи от затлъстяване, надхвърлят 23-25% от населението на съответната държава.

Наднорменото тегло скъсява човешкия живот средно с около 9 години и повишава риска от редица заболявания, сред които диабет, сърдечни болести, рак на дебелото черво, стомаха, бъбреците и други.

За справяне с наднорменото тегло медиците препоръчват да се набляга на здравословното хранене и редовната физическа активност.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия