Следвайте апетита си, яжте това, което ви си яде, за да сте здрави

Често ни се случва да искаме да хапнем нещо, което знаем, че не е полезно за организма ни, но в същото време страшно много ни се яде. Дали е хубаво да потискаме желанието си или е по-добре да задоволим апетита си? По-добре хапнете това, което искате,

2011-02-02 14:47:37
Следвайте апетита си, яжте това, което ви си яде, за да сте здрави
Често ни се случва да искаме да хапнем нещо, което знаем, че не е полезно за организма ни, но в същото време страшно много ни се яде. Дали е хубаво да потискаме желанието си или е по-добре да задоволим апетита си? По-добре хапнете това, което искате, защото по този начин вашият организъм се саморегулира и ви осигурява добро здравословно състояние и настроение.


Ако ви се хапва нещо солено - солена риба, маслини, кисели краставички - хората, които имат ускорена обмяна на веществата или повишена активност на щитовидната жлеза имат влечение към готварската сол. Организмът има желание да натрупа повече енергия, затова хапнете спокойно, но на следващият ден пийте по 2 чаши вода преди ядене, защото солта задържа течности и повишава кръвното налягане.

Ако ви се хапва месо - явно не ви достигат мазнини и холестерол за активната работа на мозъка и поддържането на нормалното хормонално ниво. В суровите пушени колбаси има наситени мастни киселини и холестерол, а и те повишават либидото. Купувайте пушени меса най-много два пъти седмично, защото те притежават канцерогенни свойства.

Ако ви се хапва червен пипер, чесън, лук - човек обикновено има нужда от тях, когато е тръгнал да се разболява. Организмът има нужда от фитонциди, за да се справи с микробите и вирусите. Чесънът успешно унищожава микробите поне в устата ви.  Добавете към всяко ястие повече лук, чесън и лютиви подправки, за да се справите по-бързо с микробите.

Ако ви се хапва нещо кисело - туршия, лимон - вашият организъм е натоварен от работа и се нуждае от повече енергия, за да се справи с натоварването. Консумирайте повече кисели плодове, в които има много витамин С. Закусвайте портокал и яжте повече червени чушки и лимони (тях може да ги ползвате като подправка към яденето).

  Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия