Кое е отговорно за пристрастяването към цигарите?

Учени откриха източник в мозъка, който е отговорен за пристрастяването към никотина. Откритието ще помогне на пушачите да се откажат от цигарите. Този вреден навик отнема живота на 5 млн. души ежегодно, 10% от смъртните случаи при възрастните се дълж

2011-02-02 14:28:30
Кое е отговорно за пристрастяването към цигарите?
Учени откриха източник в мозъка, който е отговорен за пристрастяването към никотина. Откритието ще помогне на пушачите да се откажат от цигарите. Този вреден навик отнема живота на 5 млн. души ежегодно, 10% от смъртните случаи при възрастните се дължат на рак на белите дробове.

В експеримента участвали мишки, на които изследвали функциите на ген, чиято роля в пристрастяването към никотина е идентифицирана при предишни проучвания. Този ген е свързан с рецептор, който е входен пункт на повърхността на мозъчните клетки, който реагира на никотиновите молекули.

Учените са открили, че всяка доза никотин над минималната изпраща послание до мозъка, големите количества предизвикват чувство на отвращение.

Ефектът е друг, когато малка част от рецептора е отстранен. Тогава посланието не се изпраща до мозъка и мишките не могат да се наситят на никотина, въпреки че той е достигнал критични нива в техния организъм.

Никотинът действа на мозъка, като стимулира никотиновите алцетилхолинови рецептори. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия