ЕК търси начин за справяне с неграмотността

Закони, закони, закони... Закон за БАН, Закон за висшето образование, Закон за средното образование, Закон за началното образование..... А дали тези закони ще ни помогнат да се справим с все по-ширещата се неграмотност сред учениците, тъй ка

2011-02-02 14:14:02
ЕК  търси начин за справяне с неграмотността

Закони, закони, закони... Закон за БАН, Закон за висшето образование, Закон за средното образование, Закон за началното образование.....


А дали тези закони ще ни помогнат да се справим с все по-ширещата се неграмотност сред учениците, тъй като напоследък се установи, че почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст.

Ужасно е, че, според статистиката, 41% от учениците у нас са  донякъде  неграмотни.  По данни от 2009 година  в Европейския съюз ни следват румънците (40,4%) и австрийците (27,5%).


Данните сочат, че у нас  всеки втори ученик  е способен да  извърши  само елементарни дейности, като например, да  определи основната тема в текст. Според  класацията от 1 до 5 за развитие учениците,  в България оценката  е 2. Все пак  ситуацията днес е  доста по-добра от 2006 година, когато 51 процента от учениците са се затруднявали  да четат, както и да се справят  с интерпретацията на определен текст.


У нас има и още един сериозен проблем - това е ранното напускане на училището.  Според данни на Европейската комисия, учениците, които  не довършват образованието си  са 38%. А това си е един много сериозен процент.  Докато в Европа учениците отпадат  след като завършат 8-ми клас, у нас  това става след началния курс, което е много тревожна тенденция.


Естествено,  по-късно тези хора    са обречени на бедност, тъй като няма да могат да си намерят работа, поради липса на  квалификация.


В повечето централно-европейски държави  почти 90 процента от  учениците се дипломират.


Интересно е да се отбележи, че  в новите страни-членки на ЕС има повече хора с добро образование, отколкото в западноевропейските държави. За съжаление, отново с изключение на Румъния и България.


Ето защо,  Европейската комисия смята да вземе мерки за намаляване на процента на хората, които не завършват средното си образование. В тази връзка се препоръчва  на учениците, които не се справят добре с ученето,  да се предлагат допълнителни часове.  Трябва да се развиват и  вечерните училища, където  пълнолетни граждани да могат  довършат  образованието си.


Целта на Европейската комисия е до 2020 година да бъде съкратен броят на неграмотните наполовина. За целта е създадена специална работна група, която  в рамките на 18 месеца ще представи  идеи за решение  на проблема. През есента на 2012 година тези препоръки ще бъдат  дадени за обсъждане на министрите на образованието на страните-членки. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия