Вижте любопитни факти, свързани с Китайската Нова година

На 3 февруари китайците по света посрещат лунната Нова година. Това е най-дългият и важен празник в китайския календар. Вижте някои любопитни факти, свързани с празника: В градовете в Китай има най-разнообразни фойерверки, които целят да прогон

2011-01-31 16:32:01
Вижте любопитни факти, свързани с Китайската Нова година
На 3 февруари китайците по света посрещат лунната Нова година. Това е най-дългият и важен празник в китайския календар.

Вижте някои любопитни факти, свързани с празника:

В градовете в Китай има най-разнообразни фойерверки, които целят да прогонят злите духове и да привлекат бога на благополучието. Родителите и роднините дават на малките деца червени пликове, които са пълни с пари. Целта е малчуганите да бъдат опазени от лош късмет и зло.

Според традиционния китайски лунен календар 2011 година е годината на Заека. Хората, родени под знака на Заека, са скромни, щастливи и мили личности. Те са предпазливи, загадъчни и доста емоционални. Години на Заека са 2011, 1999, 1987, 1975, 1963 и т.н.

Във Виетнам вместо годината на Заека почитат годината на Котката. Не се знае кога и защо е станала тази промяна, но може би е възникнала грешка при превода. В Китай Заекът е един от най-хубавите и щастливи знаци. Но във Виетнам гледат на него като на храна. Не е рядко и котките да бъдат част от менюто, въпреки ме официално е забранено да се консумират. Повечето хора смятат котките за умни, чисти и общителни животни, които са чудесна компания. Котката се възприема като контраст на кучето. Присъствието на двете животни се възприема като баланс на ин и ян.

В Китайския зодиак има 12 знака. Има мит, че древен китайски император организирал надпревара, за да види кое животно заслужава първото място. Спечелил плъхът, но приложил хитрост. Той се качил на главата на вола и скочил пред него на финалната линия.

Китайците обичат разнообразните храни. В Северен Китай на почит са кнедлите. Формата им напомня старовремските сребърни и златни кюлчета. Рибата също е традиционна храна за лунната Нова година, понеже думата се произнася по същия начин като думата "изобилие".

Хората се стараят да не плачат в новогодишния ден, защото има поверие, че така ще им върви годината, както се чувстват през този ден. В този ден не е хубаво човек да си мие косата, защото по този начин може да си отбие добрия късмет. "Четири" не се произнася, защото звучи подобно на думата "смърт". Китайците са на мнение, че ако използват ножове и ножици може да си прережат щастието. Децата не трябва да изговарят лоши думи, за да им върви на хубаво годината. Преди празника къщите се почистват, за да се изхвърли всичко старо и ненужно и Новата година да бъде посрещната на чисто. В самия новогодишен ден не трябва да се чисти, за да не се разпилее добрият късмет. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия