Случай на непорочно зачатие при змии

За първи път случай на ‘непорочно зачатие’ при питони установили учените. Това ще рече, раждане на потомство без участието на мъжки екземпляри. Явлението е наречено партеногенеза и е познато за много видове безгръбначни и в частно

2011-01-30 17:09:01
Случай на непорочно зачатие при змии
За първи път случай на ‘непорочно зачатие’ при питони установили учените. Това ще рече, раждане на потомство без участието на мъжки екземпляри.

Явлението е наречено партеногенеза и е познато за много видове безгръбначни и в частност при насекомите.  За гръбначните, партеногенезата е установена при гущери и някои риби, но този начин на размножение  е много рядко разпространен.

За питоните Boa costrictor досега обаче, не са били известни случаи на партеногенеза.
За  да се убедят изследователите, че 22-те  змийчетата /всичките женски/,   са се появили на бял свят без участието на баща, те провели генетичен анализ  на влечугите и на потенциалните родители.

Анализът  показал, че при малките, заченати без баща, е налице много необичаен набор от полови хромозоми. При змиите половите хромозоми се означават като W и Z. В генома на самките на Boa costrictor се съдържа една Z и една W-хромозома, а в генома на самците - две Z-хромозоми.

При поколението, родено в резултат на партеногенеза, в генома се съдържали две W-хромозоми. Досега змии с такива генетични характеристики били получавани само в лабораторни условия. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия